Om Pinball Maskiner

Flipper

I Sverige måste 1980-talet anses vara flipperspelens storhetsperiod. På den tiden fanns spelmaskinerna utplacerade i de flesta köpcentrum. Utöver det fanns många särskilda spelhallar där man med hjälp av några enstaka mynt kunde ge sig in i en hel värld av spel. Nu är det istället helt omöjligt att ens lyckas hitta något som påminner om ett flipperspel. För att reda ut hur det blev så här måste vi titta på spelets utveckling.

Flipperhistoria

Trots att flipperspelen är tätt sammanlänkade med bilden av blinkande lampor och ljud så är dess tidiga historia helt analog. Redan kring mitten av 1700-talet fanns ett spel som kallades japansk biljard. Upplägget påminde mycket om ett modernt biljardspel: ett stående kabinett med en spelplan strukturerad för att agera hinder för en liten kula. Kulan skickades in i spelplanen med hjälp av en fjäder som spändes och sedan släpptes. Detta är antagligen den första varianten av ett modernt flipperspel. Konceptet förbättrades och i slutet av 1800-talet hade spelet krympt i storlek och, såklart, blivit patenterat. Det dröjde däremot ytterligare årtionden innan maskinerna började ta emot mynt.

pinball-280786_960_720

Dessa tidiga varianter av flipper saknade de, nu mera, oumbärliga flipprarna, eller paddlarna som vissa kallar dem. De äldre spelen var helt enkelt ganska automatiska. Kulan sköts i väg och sedan avgjorde slumpen hur allting utvecklade sig. Det gav helt enkelt inte så mycket spänning. Under mitten av 1900-talet släpptes spelet Humpty Dumpty som mer eller mindre anses vara världens första flipperspel. Spelkänslan var ganska värdelös men konceptet blev populärt.

När små datorer utvecklades under 1970-talet skapade det helt nya möjligheter för spel. Inte längre var man beroende av analoga lösningar. Detta resulterade i en spelrevolution där så väl arkad- som flipperspel började dyka upp överallt. Tyvärr så ledde detta även till ett ganska stort mått av konkurrens. Flipperspelen skapade inte lika stor ekonomisk omsättning då spelare kunde stå vid dem i flera timmar. Inte heller var de lika populära bland yngre generationer som hade kommit att förvänta mer grafiskt intensiva spel.

Trots detta gjorde flipper en liten återkomst i början av 1990-talet men stöttes åter igen bort av den då begynnande hemdatorindustrin. De mer grafiskt intensiva spelkonsolerna som lanserades, så som Playstation, gjorde även att många hellre valde att spela mer arkadorienterade spel hemma. Under långt tid blev flipperspelen förpassade till att vara en nischprodukt som endast kunde synas långt in i de få kvarvarande arkadrummen på nöjestält, tivolin och liknande.

Framtiden för flipper

Den moderna tiden har ett komplicerat förhållande till flipper. Trots att det är en ovanlig produkt så är den samtidigt väldigt populär. Ett fåtal företag tillverkar fortfarande flipperspel. Ofta med integrerade skärmar och ny teknik i syfte att göra spelupplevelsen mer intressant. Men någon stor kommersiell marknad finns inte. Flest flipperspel hittar man helt enkelt på några av de flera olika museer som har upprättats. Dessa drivs i stort sett uteslutande ideellt av privatpersoner.

I stor utsträckning har de som gillar flipper blivit utelämnade till att spela några av de många digitala varianter som finns tillgängliga. Detta ger däremot absolut inte samma känsla som ett fysiskt flipperspel. Trots allt detta finns det ett stort community på internet kring flipper. Många satsar på att restaurera klassiska spel och göra dem tillgängliga. Är man nyfiken finns det väldigt mycket att hitta på Youtube.